28. 02. 2022 Překvapte své hosty originálními pokrmy podávanými na vegetariánském rautu
Pořádáte pohoštění formou rautu a máte mezi svými hosty vegetariány? Nebo dáváte přednost bezmasým pokrmům? Poradíme vám, jak udělat raut co nejzajímavější. V našem článku se dozvíte, jaké alternativy můžete vyzkoušet, doporučíme různé tipy, které k rautu můžete doplnit a představíme vám služby naší cateringové společnosti.
Co je to vegetariánský raut?
Vegetariánský raut je způsob podávání teplých i studených pokrmů, ze kterých je vyřazeno veškeré maso (drůbež, ryby i mořské plody). S takovým rautem se můžete setkat téměř na všech společenských akcích, neboť v dnešní době přibývá počet hostů s tímto stravováním. Vegetariánský raut je vhodné doplnit jídlem, které zahrnuje maso, aby byli spokojeni všichni hosté, tedy i ti, kteří na něj nedají dopustit. Pro inspiraci můžete využít naše blogové články o teplém a studeném rautu, které se takovým jídlům zabývají podrobněji.
Čím lze nahradit maso
Každé vegetariánské rautové menu zahrnuje výrobky podobné masu, které se podobají poměrem bílkovin, konzistencí, vzhledem i chutí. Jsou vyrobeny z vegetariánských a veganských ingrediencí jako jsou obiloviny nebo luštěniny.
A že náhražky masa nejsou dobré? Není tomu tak. Při přípravě je důležité suroviny ochutit kořením, které dodá pokrmu tu správnou chuť. Pro náš cateringový tým to není problém a připravíme takové pochoutky, kde s chutí budete maximálně spokojeni. Mezi hlavní náhražky masa, které při přípravě pokrmů lze využít patří:
- robi
- seitan
- tofu
- tempeh
- sójové maso
Maso můžete nahradit spousty jinými surovinami. Skvělou alternativou jsou vejce a oblíbené sýry mozzarella, cheddar, gouda nebo parmazán, které mají vysoký obsah bílkovin. Sýry můžete použít k přípravě pomazánky, těstovin, rizota a mnoho dalších pokrmů.
Jaká jídla můžete na vegetariánském rautu podávat
Při vytváření vegetariánských pokrmů se nejčastěji používají rostlinné, popřípadě živočišné suroviny (mléko, vejce, med), které můžete podávat v syrovém i tepelně upraveném stavu. Mezi nejčastěji používané potraviny se řadí sýry, luštěniny a zelenina, které se hodí na předkrmy, polévku i hlavní chod. Níže vám představíme, do jakých konkrétních pokrmů můžete tyto suroviny zakomponovat.
Předkrm
Mezi občerstvení podávané formou předkrmů se vždy hodí pomazánky s pečivem a canapés neboli jednohubky. Dále můžete na začátek rautu zakomponovat tzv. flying buffet, kde hosté mohou ochutnat delikatesy od procházejících číšníků.
Naším zákazníkům nabízíme pomazánku cizrnovou, sýrovou i česnekovou, guacamole či tapenádu ze sušených rajčat. Také oblíbené chuťovky canapés z červené řepy, sýrové i česnekové nebo bruschettu s rajčaty, bazalkovým olejem a rajčatovým chipsem. V nabídce máme i mozzarellu s rajčaty a bazalkovým pestem, žlutý meloun, francouzský quiche a mnoho dalších.
Polévka
U polévek pro vegetariánský raut si lidé nejčastěji představí pouze zeleninové krémy z mladého hrášku, celeru, květáku nebo dýně, ale naši hosté mají na výběr i z klasické české kulajdy s pravými hříbky a koprem nebo španělské studené polévky gazpacho s okurkovým tartarem a pěnou z kozího sýra.
Hlavní chod
Při výběhu hlavního chodu si lidé nejčastěji vybírají lehké saláty, těstoviny, rizota, kuskus nebo z grilu podávané sýry a zeleninu. Z naší nabídky je velice oblíbené parmazánové rizoto z tarhoni podávané s grilovanou zeleninou, okurkový tatarák s avokádem a tortillovým chipsem, nebo rizoto z červené řepy či šafránové s parmazánem a praženou slunečnicí. Dále nabízíme široký výběr salátů, jako je salát Caprese s výběrem z rajčat, bazalkou a redukcí z letitého balsamica, šopský salát. V letních měsících si lze pochutnat na grilovaném hermelínu či vegetariánském burgeru s domácí houskou.
Přílohy k vegetariánskému jídlu
Podle druhu a způsobu úpravy hlavní suroviny je potřeba vybrat vhodnou přílohu. Přílohu lze podávat v podobě zeleniny, ovoce, pečiva, brambor nebo jiných surovin, které obohatí jejich chuť i vzhled. Především hlavní chod můžete ozvláštnit grilovanou zeleninou, marinovanými žampiony nebo svým hostům nabídnout grenaille na bylinkách s česnekovým dipem či vařený kukuřičný klas s česnekovým máslem.
Při výběru z naší nabídky je možné zvolit ovocný salát dle sezónního ovoce, míchanou zeleninu – okurky, papriky, rajčata, listový salát a banketní pečivo místní výroby nebo zámecký chléb.
Čím můžete raut obohatit
Chcete jít modernější cestou a podávat více než nudnou klasiku na svém rautu? Vyzkoušejte naše tipy na doplnění rautu a vaši hosté budou mile překvapeni. Pro zaručený úspěch proto doporučujeme tyto dobroty:
- finger foods
- canapés
- zmrzlina
- čokoládová fontána s ovocem
- sýrové fondue se zeleninou
Co oceníte na vegetariánském rautu a co je naopak nevýhodou?
Výhodou vegetariánského stravování je omezený příjem živočišných tuků a zvýšený příjem vlákniny z ovoce a zeleniny. I když si to mnozí nemyslí, vegetariánský raut může být velice zajímavý a dobrodružný. Hosté dostanou možnost ochutnat netradiční pokrmy, které běžně nekonzumují. Pokrmy mohou vynikat svou pestrostí, jsou lehce stravitelné a šetrné vůči přírodě.
Pokud pořádáte společenskou akci, na které nebudou samí vegetariáni, může být nevýhodou podávání čistě vegetariánského občerstvení, proto doporučujeme raut kombinovat s ostatními pokrmy. Pro přípravu lahodných bezmasých pokrmů je důležitá chuť, kreativita a hravost. Je tedy nezbytné najít šikovného kuchaře, který má s vegetariánskými pokrmy zkušenost.
Jaké místo vybrat pro raut
Na správném rautu nesmí chybět skvělá atmosféra, zábavný program, příjemné prostředí a především velký počet hostů, kteří se těší na ochutnávku těch největších dobrot. Vegetariánské pokrmy mohou být součástí každého rautu, a to i na svatbách, hostinách, firemních večírcích, oslav narozenin a garden party. Nemáte-li dostatečnou kapacitu na uspořádání akce v domácích prostorách, uspořádejte raut v jiných místech jako je restaurace apod.
Pokud si nevíte rady s místem konání akce, Chlumec nad Cidlinou a jeho okolí si vás zaručeně získá. Prostředí tohoto města nabízí nezapomenutelný zážitek, na který budete dlouho vzpomínat.
Co můžete očekávat od našeho cateringu
Chystáte se uskutečnit společenskou sešlost? Nevíte si rady a potřebujete pomoc od profesionálů? Pokud si budete přát vytvořit menu pro hosty s veganskou stravou či jiným omezením, není problém. V našich rukou nemusíte mít s ničím obavy. Připravíme perfektně zorganizovaný vegetariánský, teplý, studený i svatební raut, dle veškerých požadavků.
Od naší cateringové firmy dále můžete využít řadu doplňkových služeb. Konkrétně se jedná o pomoc s výběrem kvalitních pokrmů a lokality, špičkový servis od našeho týmu odborníků po celý čas, zajištění hudby a výzdoby, závěrečný úklid a mnoho dalších.
Přenechte nám veškeré obavy a připravíme vše na zvolené místo, které si budete přát. Náš catering vám bude k dispozici necelou hodinu jízdy automobilem od Chlumce nad Cidlinou ve vybraných městech Středočeského, Pardubického i Královéhradeckého kraje.
Oslnily vás naše cateringové služby a chtěli byste uspořádat akci v naší režii? Neváhejte se na nás obrátit.
Další články z blogu
Čeká vás velká společenská událost? Zjistěte, jak správně sníst banán, či pomeranč, co dělat s upadlým pokrmem, nebo kdy můžete vypít polévku z misky. Objevte společenská pravidla chování na rautu, banketu, recepci, ale také na pracovním obědu, či snídani.
Plánujete firemní akci a chcete, aby byla nezapomenutelná? Se Zámeckým cateringem se nemusíte starat o detaily. Postaráme se o vše – od skvělého občerstvení přes výběr ideálního místa až po kompletní organizaci celé akce. Přidejte se k našim spokojeným klientům a dopřejte si akci, na kterou se bude dlouho vzpomínat.